MjölkproduktionenVi tycker det är viktigt att kunna garantera kvaliteten på råvaran och gör därför ostkakan från den mjölk vi själva producerar på gården.
Hög kvalitet på mjölken

Mjölkens kvalitet kontrolleras regelbundet genom ARLA:s provtagningsservice för att få veta kornas juverhälsa (cellhalt), bakteriehalt,lukt och smakprov. Därigenom kan vi garantera kvaliteten på mjölken.
Det viktigaste för mjölkens kvalitet är ändå en god djuromsorg som vi uppnår genom att personligen ha en god omvårdnad om våra djur.

Vi ser till att korna får bra foder

Ensilage som är skördat vid rätt tidpunkt när det har hög närings-halt och som konserveras för att inte bli dåligt. Höet skördas något senare än ensilaget för att få mer fibrer. Vid torkning och skörd av hö är det viktigt att invänta bra väder där det kan torkas på strö med få vändningar och lite körning. Det körs sedan in på hötorken och blåses riktigt torrt.
Spannmålen är lite varierande, rågvete, korn och havre. Det skördas med gårdens tröska när det är moget och torkas i varmluftstork till lagom vattenhalt för att inte bli mögligt under lagringen. Det kläms i en spannmålskross och är basen i kornas kraftfoder.

Varje ko får sin fodertilldelning efter sitt individuella behov. Våra kor har inte bara ett nummer i registret utan är olika individer och har därför egna namn.
Korna får under sommaren gå i Brostorps naturbeten och när kylan sätter in låter vi dem var inne i ladugårdsvärmen. Maten de äter kommer från åkrarna som omger gården.

F.o.m. okt. 2003 har våra kor fått en större frihet och går numera lösa i det nybyggda stallet och mjölkas med robot.
       
Våra kor har inte bara ett nummer i registret utan är olika individer och har därför egna namn.

Det viktigaste för mjölkens kvalitet är ändå en god djuromsorg som vi uppnår genom att personligen ha en god omvårdnad om våra djur.
      
      
       Brostorps Hemlagade
Brostorps Gård
573 94 YDRE
Tel: 0140-43054
info@ostkaka.com