OstenNågra av dessa fantastiska runda, fyrkantiga, stora, små, mögliga och icke mögliga goda ostar har vi nu full produktion av. Det är ett mycket hantverksmässigt arbete och en stor portion kärlek till varje ost. De har blivit populära bland våra kunder och det är vi mycket glada för.
Ostarna som vi tillverkar är:

Vitmögelosten Josefine och blåmögelost. Brostorps gammaldags hemost som är gjord av helmjölk, smakar lite syrligt och har olika lagringstider finns nu till försäljning året runt.

Vår kubost som är tärnad och inlagd i olja med timjan, rosépeppar och vitlök är mycket lämplig till sallader och andra maträtter.

Vi har kvalitetssäkrat osten genom HACCP-metoden.

Bästa Ost

Vid svenska Gårdsmejerister och VinContorets Gårdsfest i Tidaholm 31/5-1/6 2008 utsåg juryn följande till Bästa Ost:
Stor Blå från lilla mejeriet Brostorps Gård i Ydre.

Juryns motivering: Bra konsistens med lite krämighet och smörkola, en jämn balans samt ett bra utseende.

Juryn:
Else-Marie Bertilsson, Jenny Svensson, Lennart Grimsholm och Stefan Grynge.

På festen bjöds det på svenska kvalitetsostar och gott vin. Efterfrågan på småskaligt producerade livsmedel har stadigt ökat, fler och fler upptäcker dessa goda smaker.

Brostorps Gård, det lilla familjeföretaget i Ydre (i södra Östergötland) har sedan länge etablerat sig som rikskänt för sina ostkakor. Sortimentet har under tiden tiden utökats med egna ostar av flera olika slag. Idogt arbete och framåtblickande har glädjande nog bekräftats med detta pris.

Klipp ur Smålandstidningen:

"Stor Blå" imponerade mest på ostsmakande jury

-Till skillnad från Brostorps små blåmögelostar är "Stor Blå" en ost på cirka 2,5 kilo som fått mogna långsamt. -Den har en helt annan kraftfullare smak än de små. Det är en ost i krögarnas smak, berättar Anita och Eivor utifrån kommentarer de får från branschfolk om sin ost. Osten som de vann med ystade de i september förra året och har blivit vänd och ompysslad enligt konstens alla regler under åtta månader för att bli till en typ av ädelost.
             
      
       Brostorps Hemlagade
Brostorps Gård
573 94 YDRE
Tel: 0140-43054
info@ostkaka.com